Начало » Посещение на Булат Окуджава във Велико Търново през 1981 г.

Посещение на Булат Окуджава във Велико Търново през 1981 г.

Във връзка с традиционните дни на в. „Литературная газета” в България вчера във Велико Търново пристигнаха съветски поети, писатели, журналисти и композитори, водени от зам.- главния редактор на вестника Юрий Поройков. Те се придружаваха от Димитър Гулев, Ефрем Каранфилов, Росен Босев и други изтъкнати български творци.
Вечерта в салона на общинския народен съвет в присъствието на много трудещи се Матей Шопкин, секретар на Съюза на българските писатели, откри Дните на в. „Литературная газета” в старата столица.
Христо Станев, секретар на Окръжния комитет на БКП и председател на Окръжния комитет на българо-съветска дружба приветствува гостите и изрази радостта на великотърновчани от срещата им с едни от най-изтъкнатите  творци на съвременната съветска поезия, художествена проза и публицистика.
Приветствие поднесе и Георги Данчев, зам.-председател на Дружеството на писателите в града.
Посрещнат топло и сърдечно от присъствуващите, ръководителят на групата Юрий Поройков представи гостите. След това се състоя голямо литературно четене с участието на гостуващите творци. С присъщата си сърдечност и непринуденост, поети, писатели и композитори установяваха пряк контакт с публиката, която посрещаше с бурни аплодисменти техните изпълнения. Завинаги ще останат в сърцата на великотърновчани лирическите песни на Булат Окуджава, дълбоко емоционалните стихове на поетесата Юлия Друнина, участничка във Великата Отечествена война, заразяващите стихове на Виктор Боков. Интерес предизвика открехване на вратата на творческата лаборатория на големия съветски белетрист Григорий Бакланов, хумористичните миниатюри на Михаил Жванецкий и изпълнението на композитора Никита Богословски, чиито песни са широко популярни в нашата страна.
Повече от два часа продължи литературното четене, което се превърна в голям празник на съветското изкуство. Скъпите гости ни изнесоха един вдъхновен урок по художествено майсторство и, разкриха непреходните традиции и въздействие на съветската литература и изкуство.

 

Христо Медникаров

в. Борба (Велико Търново), № 120, 8 окт. 1981.

Теодор Иванов

error: Забранено копирането без разрешение от автора !!