Начало » Читалище “П. Р. Славейков” отпразнува 85 г.

Читалище “П. Р. Славейков” отпразнува 85 г.

Читалище “Петко Р. Славейков” във В. Търново чества 85 години в края на септември. Началото е поставено през 1920 г., когато група младежи започват да събират и четат книги и впоследствие да ги обсъждат помежду си. Първоначално за помещение е използван дюкянът на Костадин Бояджиев, а по-късно дюкянът на Георги Лесичерски.
На 26.09.1920 г. е основана библиотека “Просвета”. За председател на настоятелството е избран Стефан Цанков. Зам.-председател е Георги Венков, библиотекар-домакин Михаил Цанков, пом.-библиотекар Костадин Бояджиев, деловодител-секретар Георги Томеров, касиер Никола Руднев и помощник-касиер Марин Гъбенски. На първото заседание е приет и уставът, а година по-късно – и правилникът за реда и управлението на библиотеката.
Настоятелството на библиотеката установява близки отношения с читалище “Надежда” и читалище “Искра”. Организират се томболи, танцови забави и се представят театрални постановки.
На 17.11.1927 г. по предложение на търновския кмет Димитър Раев, Градският общински съвет взема решение, с което предлага на ръководството на библиотека “Просвета” да приеме името на Петко Славейков. Настоятелството приема идеята и от 27.11.1927 г. библиотеката вече носи името на големия български журналист и поет.
През 1929 г. читалището става член на Окръжния читалищен съюз, а на 09.12.1970 г. е наградено с орден “Кирил и Методий” II степен.
С председателското място на читалището са свързани имената на великотърновски общественици и родолюбци: Стефан Цанков, Йордан Стойков, Георги Димитров, Димитър Раев, Марин Гъбенски, и в по-ново време: Богдан Шербетов, Георги Дечев, Иван Славчев, Димитър Шербетов и Николай Бояджиев.
Днес читалищното настоятелство е от 5 членове. Председател е инж. Христо Пашов, а секретар-библиотекар Мария Кянкова.
Основното финансиране е от държавна субсидия, която е крайно недостатъчна. Членският внос и наемът от едно помещение също не стигат. Годишно в библиотеката се абонират за 7-9 периодични издания, а купените нови книги са по-малко от 50.
В началото на юни т. г. в отговор на писмо, изпратено от Мария Кянкова, Министерството на културата отпуска субсидия на читалището за закупуване на компютърна техника и ремонт на сградата. Компютърът вече се намира в читалищната библиотека, а настоятелството прави проучване, относно реализирането на ремонтните дейности.
Въпреки трудностите, читалищните дейци продължават да бъдат опора на жадните за култура и просвета в квартал “Варуша”.

Вестник “Янтра днес”, N 190, 4 окт. 2005, с. 4.

 

Теодор Иванов

error: Забранено копирането без разрешение от автора !!