Начало » Теодор Иванов отговаря на въпросника на Марсел Пруст…

Теодор Иванов отговаря на въпросника на Марсел Пруст…

 Най-важната черта от Вашия характер? 

Със сигурност хората, които общуват с мен, биха разказали повече по този въпрос. Аз мога да говоря само за моята гледна точка към цветния ми и благ характер. В различните години от моя живот съм се нагледал на толкова промени в приоритети, обкръжение и поведение, а оттам би следвало и аз да изживявам някакви амплитуди в проявленията на характера, но все ми се струва, че от детска възраст съм принципно абсолютно същият, като мислене и отношение спрямо околните. Може би и това е най-важната черта от моя характер.

Качеството, което най-много харесвате в един мъж?

Да си “мъж” е въпрос на поведение, а не полова принадлежност.  Ще си позволя да обединя отговора на този и следващия въпрос в едно изречение: Силата на духа! Всичко останало е вятър и мъгла!

Качеството, което най-много харесвате в една жена?

Вж № 2

Какво цените най-много в своите приятели?

Че ги има! Щом мога да нарека някого приятел, това значи, че съм намерил в него нещо от себе си, а само по себе си това е безценно. Един от най-големите парадокси на живота е, че най-силните приятелства се създават след случайно запознанство.

Най-големият Ви недостатък?

Два са: като ме ядосат – ръмжа и хапя; прекалявам с шоколада.

Любимото Ви занимание?

Общуването с природата през всички сезони. Не знам дали има друго подобно универсално средство за лечение на лошо настроение, позитивно зареждане и творческо вдъхновение.

Най-голямата Ви мечта за щастие?

За щастие или нещастие, отдавна съм разбрал, че е много по-добре мечтите да не се сбъдват. А още по-добре – да нямаш никакви такива мисловни и душевни залитания. Затова от много време съм приключил с тези и подобни дейности.

Кое е най-голямото нещастие?

Нещастието и щастието са едни такива субективни категории от рода на “всеки знае себе си”. Виждал съм как светът може да свърши, заради един счупен нокът или развален джиесем, но съм ставал свидетел на неистова радост от подарена книга. За мен най-голямото нещастие е загубата на близък човек. Хората са безценни и незаменими!

Какъв бихте искали да бъдете?

Аз съм такъв, какъвто съм.

В коя страна бихте искали да живеете?

В страната, където живея в момента – България! Каквито и трудности да изпитвам – никога и през ум не ми е минавало да емигрирам.

Любимият Ви цвят?

Скоро прелиствах един лексикон от детските години и видях, че тогава на този въпрос съм отговорил еднозначно. Любимият цвят е като любимата песен, любимия глас или любимото стихотворение…

Любимото Ви цвете?

Розата.

Любимата Ви птица?

Всички от раздел “Совоподобни”. Чувствам ги много близки.

Любимите Ви автори-прозаици?

Неизбродим въпрос, но ще се опитам да бъда кратък: Лев Толстой, Ярослав Хашек, Анатолий Рибаков, Александър Солженицин, Димитър Подвързачов, Андрей Гуляшки, Джани Родари, Иван Тургенев, Бранислав Нушич, Марк Твен, Йордан Ковачев, Вениамин Каверин, Арчибалд Кронин…

Любимите Ви поети?

Сергей Есенин, Александър Пушкин, Никола Вапцаров, Шандор Петьофи, Едуард Асадов, Дамян Дамянов, Булат Окуджава, Андрей Дементиев, Робърт Рождественски, Александър Твардовски, Михаил Матусовски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Иван Пейчев…

Любимите Ви литературни герои?

Добрият войник Швейк, Иван Денисович, Андрей Болконски, Александър Панкратов, Тома Кансаров, Жулиен Сорел, Хъкълбери Фин, Лукчо, Незнайко, Румцайс, Карлсон, Малкият принц, Поразяващата ръка…

Любимите Ви литературни героини?

Труден въпрос. Всички героини, за които се сещам в момента, изобщо не са ми любими. Може би Неси Броуди, Пипи Дългото чорапче…

Любими композитори?

Александра Пахмутова, Оскар Фелцман, Михаил Таривердиев, Тихон Хренников, Юрий Саулски, Йосиф Цанков, Дико Илиев… Има много красиви мелодии, които са с неизвестен автор.

Любими художници?

Йеронимус Бош, Исак Левитан, Иван Милев, Вадим Лазаркевич, Йозеф Лада…

Кои са Вашите герои в реалния живот?

Всички тези, които ежедневно отстояват правото да се наричат хора!

Кои са Вашите героини в историята?

Вж № 3.

Любимите Ви имена?

Същото положение както въпроса с любимия цвят. Според мен – човекът прави името, а не обратното!

Какво най-много мразите?

Много силна дума е тази и напълно липсва от моя речник. Лъжата, подлостта, безочието – тези явления могат да предизвикат в мен подобни усещания, но не знам какво трябва да се случи, за да намразя някого.

Кои исторически персонажи никак не харесвате?

Ще си позволя да обвържа историята с литературата. По времето, когато правех първите си стъпки в живота – ме учеха да вземам пример от герои като Андрешко, а образи от рода на Гюро Михайлов бяха най-позорни символи. В момента е точно обратното. Усещането е същото, както при вярващия, когато разбере, че божеството му е измислено.

Както знаем, в училище ни преподават от книги, на които пише “Учебник по история”, а не “Истина по история”. А понеже нямам машина на времето, за да съм очевидец на събитията – затова предпочитам да пропусна точно този момент с харесването и нехаресването.

На кой военен подвиг най-много се възхищавате?

По природа съм пацифист и не мога да се възхищавам на нещо, което носи разрушение и смърт. А и този въпрос е обвързан с по-горния – многократно ми се е случвало да разбирам, че това, което до едно време е било подвиг – вече е престъпление и обратно.

Коя реформа най-много харесвате?

Не ми се навлиза в световната история, но за България съм категоричен – премахването на монархията! Едни от най-големите беди на нашата държава са причинени от изродената кобургска фамилия.

С какво бихте искали да Ви е дарила природата?

С крила!

Как бихте искали да умрете?

Честно казано – никак!

В какво състояние на духа се намирате в момента?

В най-прекрасно душевно състояние, мисловна кондиция и телесен разцвет. От известно време ми се струва, че съм си отговорил на всички житейски въпроси и сега просто задоволявам любопитството си, за да видя какво ще стане по-нататък.

Кои грешки можете да простите?

– Няма непростими неща, но всичко е според човека!

Вашият девиз?

Veritas simplex oratio!

Теодор Иванов

error: Забранено копирането без разрешение от автора !!