Начало » Сказание за великотърновските “журналисти”…

Сказание за великотърновските “журналисти”…

Освен многото други неща, Велико Търново е станало пословично и с неособено кадърните си медии. За годините, през които живях там, доволно се начетох и нагледах на информации и прозрения от типа:
“Ректорът на Филологическия факултет каза това и това” или “Бригадирският генерал от Военното бе на посещение”…
Една от местните телевизионни водещи ми сподели, че понеже си няма никакво понятие кой какъв е, всички от полицията ги нарича “комисар, а от университета – “професор”… “Поне никой не се обижда така” – завърши милото момиченце, с доволен блясък в очите…
През годините местните писачи и репортери не се посвениха да заплетат в илитератната си паяжина исторически личности, настоящи деятели на политиката и културата, че дори и самия Папа.
Класика в жанра си остава личното ми име, което в девет от десет случая, винаги беше възвръщано към своя първообраз и съживяваше спомените за дядо ми Тодор, на когото съм кръстен. 

В края на миналата година попаднах на следната статия във вестник “Борба” от 01.11.2022:

“Откриха изложба по случай 100 години от учредяването на великотърновската библиотека за народна”

18 платна пред Факултета по изобразително изкуство проследяват историята на културната институция

ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 100 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА БИБЛИОТЕКА ЗА НАРОДНА БЕШЕ ОТКРИТА ПРЕД ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 17 платна с документи и снимки проследяват историята на културната институция с пръв директор Моско Москов.
Експозицията беше открита от настоящия директор на РБ „П. Р. Славейков“ доц. Калина Иванова. Тя припомни историята на библиотеката от създаването й до наши дни.
„Днес отбелязваме 100 години от основаването на великотърновската народна библиотека като третото фондохранилище в страната. Идеята за изложбата е да представим в документи и факти историята, но да наблегнем и на съвременното развитие на библиотеката в полза на обществото“, каза доц. Калина Иванова.
По думите й жителите и гостите на старата столица могат да получат много информация от платната. На тях е изписана и датата на учредяване на библиотеката, а именно 15 август 1922 г. Идеята за създаването й е на тогавашния директор на Народната библиотека в София Стилиян Чилингиров и министъра на просветата Стоян Омарчевски.
„Може да се каже, че началото на библиотечното дело започва във Велико Търново. Проф. Марин Ковачев е организирал читалня за вестници и списания през 1878 г., до която освен войниците от Руско-турската освободителна война достъп имат и гражданите на Търново. (курсив мой) Друг акцент е основаването на първата публична библиотека във Велико Търново през 1889 година, за чийто приемник се смятаме ние като обществена библиотека“, каза още доц. Калина Иванова.
ТЯ ПОДЧЕРТА, ЧЕ ПЪРВИЯТ ДИРЕКТОР НА БИБЛИОТЕКАТА МОСКО МОСКОВ ИМА ОГРОМНИ ЗАСЛУГИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНСТИТУЦИЯТА, превръщайки я в активна обществена библиотека в полза на общността. Той прави и дарителска кампания за събиране на старопечатни книги и ръкописи.
Сред присъстващите на събитието бяха общественици, библиотекари, преподаватели и писатели, сред които Владимир Шумелов и проф. Пламен Павлов. Откриването уважи и директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова. А първи изложбата разгледаха учениците от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Михаил МИХАЛЕВ

https://www.borbabg.com/2022/11/01/otkriha-izlozhba-po-sluchay-100-godini-ot-uchredyavaneto-na-velikotrnovskata-biblioteka-za-narodna/

 

Не знам кой каква информация е представил, кой как я е записал и пречупил през интелектуално-мислителната си призма, но професор Марин Ковачев е роден на 08.08.1934 г., следователно някак си няма как през 1878 г. да организира каквото и да е, пък било то и за участниците в Освободителната война.

Съответно написах писмо до редакцията на вестника, да вземат и да си оправят публикацията. 

Два месеца по-късно нещата продължават да стоят в същото положение.

Читателите на многоуважаемия вестник могат само да гадаят кой всъщност е организирал тази читалня, и в какъв контекст е споменато името на Марин Ковачев, бивш заместник-директор на Търновската библиотека и впоследствие професор по библиографознание, библиотекознание и книгознание във Великотърновския университет.

Професор Марин Ковачев…

 

 

Теодор Иванов