Начало » Писмо на Иванко Николов до Иван Кремов

Писмо на Иванко Николов до Иван Кремов

image image
image

Скъпоценний Ваньо,
Може би за пръв път се вълнувам, когато пиша на мъж. Ти си самата пламенност и аз така съм щастлив, че мога да съм откровен и близък с един човек от моя дол. Вихрушката, която ни стовари в този зелен въртоп на Македонско, е една и съща за двама ни и занапред ще ми хубаво пак двама да ни люлее в невидимите си вълни. Сантиментално, ще речеш, на приумиците ми. Но така си е. Велико нещо е мъжкото приятелство. Оплождащо дълбоко и завинаги. Два, три дни бяхме заедно, а имам чувството, че сме били сто години. Така близък те почувствувах, че дълго след тебе страдах и си мислих, кога най-сетне ще мога да те видя, че да се наприказваме. Е, то сигурно няма да ни стигне времето, но да опитаме, а.
Наседях се в родния край. На гергьовски коне препуска миналото тук, а аз жадувам живи коне и зелени облаци. Железнишки бъкли, дървени копани, медни кавали и сребърни птици. Ваньо, ти имаш глас, който приказва и пееш с лекотата на птиците и с невидимостта на никненето на тревата. Ама работа. Котленска и жеравненска. Желти желтици жарят душата като те слуша човек и си мисли:
– Ех, да има как човек да си го сложи този магьосник в кафез, че само него да радва.
Надявам се, че булката ти ги разбира тези работи и няма да отвори кафеза на разните ви работи. Аз се радвам, че имаш такъв човек, който знае цената на златото. Не си като мене, да препускаш като изтърван жребец. Е, ако даде господ да ми препречи пътя някоя, която носи в гръдта си на млада мечка силата, ще е хубаво. Дано.
Много ме зарадва със щедростта на таланта си и с готовността да ми помагаш на работата. Това, което чух от тебе ще го озаглавя Разказите на Иван Кремов. Харесва ли ти това уж обикновено заглавие, в което едно пеещо име казва много големи работи. Ех, какви неща ще станат от тези, които ми разказа (Ваньо много ме хвана яд на тамошните провинциални гении, дописката не излезе. Не било наша работа сами да я даваме. Те си имали кореспонденти.).
Занапред много ми се иска с тебе да пътуваме. Ама без посока и задача. С тебе мога така да пътувам и да пълня литературния си прешов. (Позната ли ти е тази дума.). Трябва да отделиш някой ден и за това.
След два, три дни ще дойда в София за два, три дни, а после ще отпътувам за моята македонска гондола. Толкова ме сърбят ръцете за работа след твоето идване там.
Надявам се да те заваря бодър и щастлив, горящ от планове и вдъхновение. Сега си тъкмо готов за работа, дълбока и сериозна.
Бъди ми жив и здрав, талантлив, както господ те е направил и оня небръснатия жеравненец, когото си поканил на бира в кръчмата, а той ти рекъл своята мъдрословица за цял живот. Благословен жеравненец.
Много здраве на теб и невестата ти.
Твой Иванко

28,08,1978, Горско Абланово

Теодор Иванов

error: Забранено копирането без разрешение от автора !!