Начало » На 13.01.2021 г. почина големият ножар Тодор Лалев

На 13.01.2021 г. почина големият ножар Тодор Лалев

Тодор Лалев е роден през 1943 г. в град Габрово. Работи  в ножарската фабрика “Петко Денев”, след което създава собствена работилница.  Ножовете му са изцяло ръчна изработка от немска стомана. Изработва кании, извършва гравировка и заточване на остриета. Членува в Задруга на майсторите на художествени занаяти и Занаятчийска камара – Габрово.

image

Тайните на своя занаят споделя в интервю пред агенция Фокус:

Фокус: Майстор Лалев, каква е ролята на ножа в миналото?
Тодор Лалев: В миналото ножът се е използвал като ножици. Преди ножът се правеше от ръждаема стомана, а сега вече от неръждаема стомана. Тъй като ръждаемата стомана се кове, преди ножовете се правеха така.
Фокус: Каква е традицията при изработването на един нож?
Тодор Лалев: Изработването на един нож е много сложна работа, защото е свързана с много материали и много труд. Ножарството е труден занаят, но е много добър, тъй като хората използват ножовете и те са много търсени.
Фокус: Има ли разлика при изработването на един нож в България и някоя друга Балканска държава?
Тодор Лалев: Да, има разлика. Тя се състои в това, че ножовете, които се изработват в България са много по-качествени, много по-добри. Китайските ножчета, които съществуват не се справят от стомана. Единствено можем да кажем, че германската изработка на нож е по-добра от българската.
Фокус: Какво представлява ножарството като занаят?
Тодор Лалев: Ножарският занаят е свързан с доста операции. Ножът се изработва с 4×13 – немска стомана, която се оформя, след това се закалява и започва да се оформя. След оформянето на ножа, той преминава през едно полиране и най-накрая вече се слага самата дръжка. Вече след като бъдат сложени дръжките, ножът се минава с германска паста, за да бъде лъскав. Както виждате изработката на един нож се състои от много операции.
Фокус: Кое е най-интересното при изработването на един нож?
Тодор Лалев: Като правим ножа, нашата цел е да бъде направен качествено, за да може да реже както трябва. А както сами знаете, ако изработката на един нож е качествена и хората остават доволни след това.
Фокус: Кой е най-благородният метал при изработването на острието на ножа?
Тодор Лалев: Немската стомана е най-благородният метал при изработването на острието на ножа. Този материал представлява смесица между хром, никел и стомана.
Фокус: Кой от вашия род ви е предал занаята?
Тодор Лалев: Занаята съм го научил преди 28 години в бившият завод „Петко Денев” в Габрово. В този завод съм работил 4 години. В момента имам работилница в собственият си дом. За да станеш майстор ножар първо трябва да минеш изпит, след този изпит трябва да работиш 2 години, като чирак и вече след като изтекат двете години тогава ти се дава диплома за майстор – ножар. Но главно, занаятът ни е предаден от старите майстори, които тогава работеха в завода „Петко Денев”. Всеки, който има желание да се научи, се учи.
Фокус: За какво се ползват ножовете, изработени от вас – да се закачат на стената и да бъдат като част от интериора, или за домакинство?
Тодор Лалев: Ножовете, които изработвам са предназначени за домакинските нужди на хората и за лов. Ножове, които са предназначени за интериора и да служат като декорация не се търсят, тъй като тяхната изработка е много скъпа и няма заинтересованост към такъв тип ножове.
Фокус: Какви типове ножове изработвате?
Тодор Лалев: Ловните ножове, които изработвам са за дране и клане. Но все пак един ножар трябва да може да прави всичко, иначе няма как да прогресира, ако умее да изработва само един тип нож.
Фокус: Самата дръжка на ножа от какъв материал се прави?
Тодор Лалев: Дръжките се изработват от орехово дърво, еленски рог и бял кокал. Цената на един нож се определя от материала, от който е направена дръжката. Например нож, чиято дръжка е направена от еленски рог е с по-голяма устойчивост. Ако дръжката е направена от дърво, то може да се напука и да изгние от постоянното мокрене при измиването на ножа. А дръжката от бял кокал е най-добра, тъй като тя нито гние, нито поема вода, а и изглежда най-красиво. Белият кокал е от рога на кравата и той може да бъде украсен по всякакъв начин, но преди украсата този кокал се вари, избелва се, след това се реже и вече след като мине през всички тези етапи, тогава се започва напасване по шмегелите на самото острие на ножа. Дръжката на ножа може да бъде направена и от биволски рог. Там работата е по-сложна, защото първо се вари в гореща вода, вече след като бъде сварен се изправя с преса под определена форма. Дръжките направени от биволски рог са най-хубави, но тъй като биволите намаляха от този материал се работи най-малко и най-рядко.
Фокус: За вас ножарството просто занаят ли е, или и нещо повече?
Тодор Лалев: Ножарството замира. Преди в завода работехме 570 майстора, а сега сме останали 4-5 човека. Да, ножарството е занаят, но го обичаме и го правим с удоволствие. Ножарите не можем без занаята си.

http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=27159

image

image

image
Занаятът е хубав, но и много трудоемък. Дългогодишната ми практика показва, че за получаването на един качествен продукт, е необходими влагането на много труд, време, внимание, любов и не на последно място средства. Моята работа е и моето хоби.

Благодаря на хората, които оценяват това което правя с ръцете си, всички те са част от моят занаят!

imageimage

Теодор Иванов

error: Забранено копирането без разрешение от автора !!