Начало » Как станах народен певец

Как станах народен певец

image

Роден съм в Жеравна, село, родило воеводи, възрожденци и писатели, което е дишало и ще диша български въздух. Когато човек пише за себе си, е все едно да отиде на гости непоканен и да завари хората да вечерят. Но така или иначе бях поканен от редакцията на вестника и седнах да напиша няколко думи за себе си.
Произходът ми е работнически, баща ми дълги години беше горски работник. През лятото цялото ми семейство живееше в балкана. Помня, бях много малък, сутрин баща ми ставаше много рано и започваше да пее. С песен ме събуждаше и приспиваше. Може би затова започнах да пея отрано. В ранна есен се връщахме в село. Срещу нас имаше килимарница и килимарките често пееха. Аз слушах и пеех заедно с тях, с баща си и майка си. Отраснах и тръгнах на училище. В Жеравна, а после и в Котел, моят глас правеше впечатление и всички слушаха и се радваха на моите песни.
Любовта ми към народната песен растеше от ден на ден. Когато пеех за хайдутите, моето въображение ме носеше в далечното минало и песента ми винаги минаваше през сърцето, а после през гърлото. Не минаваше жеравненска седянка без мене.
После отидох войник. В казармата се образува представителен хор. Записах се веднага. Бях солист, а после и ръководител на хора. През 1954 г. се уволних и образувах в Жеравна смесен хор само за жеравненски песни. Хорът имаше големи успехи. Но това вече не ме задоволяваше. Когато слушах народните песни песни по радиото, изпитвах желание и аз да се чуя. Един ден, без да се обадя на родителите си, отидох за първи път в София. С питане отидох в радиото. Там ме посрещна др. Георги Бояджиев (сега директор на СМУ – Котел). Хареса гласа ми и аз направих 6 записа на магнетофон. На село не се върнах, отидох в Концертна дирекция и там ме включиха в ансамбъла на Цеко Будаков. Тръгнах с него по света. Освен из цялата страна, обиколих много държави от Англия до Китай и разсях с любов котленската песен. Участвувал съм в над 6800 концерта.
За мене котленската песен е най-поетичната. Песни от други фолклорни области не пея, винаги съм се стремял да бъда стилов певец. Преди няколко години, на една концертна обиколка покойният Васил Събев и др. Минчо Карагеоргиев ми предложиха да дойда в Котел и да преподавам народно пеене в СМУ.  Аз приех с радост и съм доволен, че уча децата да пеят. Щастлив съм, че имам ученици, които вече пеят по-хубаво от мен и котленската песен ще се носи из ефира, изпълнявана не само от мен. Моите ученици ще ме заместят. Това, което ще постигнат в своята трудна, но благородна съдба на народни певци, е най-голямата награда за мен!

Иван Кремов

Вестник „Котленски край”, № 10, 2 авг. 1972.

Теодор Иванов

error: Забранено копирането без разрешение от автора !!